Herbaty Białe i Żółte

Herbata żółta jest nazywana „herbatą cesarską”, ponieważ zarezerwowana była przez wiele setek lat jedynie dla dworu cesarskiego oraz dla potrzeb niektórych ceremonii religijnych. Ten rodzaj herbaty produkowany jest tylko w Chinach, w bardzo małych ilościach, dlatego bywa obiektem poszukiwań koneserów z całego świata, osiąga też bardzo wysokie ceny na rynku. Herbaty żółte zalicza się do herbat lekko oksydowanych. Liście poddaje się procesowi men dui, w którym ulegają fermentacji nieenzymatycznej przez okres siedmiu dni. Herbata ta pochodzi oryginalnie z chińskich prowincji Anhui, Syczuanu i Hunan.
Sercem herbat białych są Chiny gdzie do perfekcji opanowano ich proces produkcji. Dzięki więdnięciu i suszeniu zachowują swój niepowtarzalny, słomkowy charakter i mogą pochwalić się znacznie wyższą zawartością zdrowotnych składników. Listki są delikatne i pokryte delikatnymi, białymi włoskami.

PRZYGOTOWANIE: Bardzo ważne jest zachowanie odpowiedniej temperatury wody do przygotowania herbaty gdyż łatwo jest zniszczyć jej wyjątkowy smak. Odpowiednia będzie w przedziale od 70 do 90°C.

Jest 11 produktów.

Pokazano 1-11 z 11 pozycji

Aktywne filtry