Rooibos

Miejscem, gdzie dojrzewa zielony, jak również czerwony Rooibos, jest zachodnie wybrzeże południowej Afryki. Nawet rdzenni mieszkańcy tego regionu używali krzewu Rooibos do wytwarzania herbaty. Roślina ta jest uprawiana od 1930 roku. Krzew rośnie do wysokości około 1,5 metra. Rooibos smakuje łagodnie i ma świeży, owocowy smak. Nie zawiera kofeiny ani cukru, ale ma dużo fluoru, żelaza, potasu, miedzi, jak również witaminy C i flawonoidów. Podobnie do czarnej herbaty, Rooibos przechodzi kompletny proces fermentacji (utleniania komórek liści poprzez kontakt z tlenem). W procesie tym uzyskuje typowy czerwono-brązowy kolor.

PRZYGOTOWANIE: Dla zielonego Rooibosa zalecany czas parzenia to 3–5 minut, dla czerwonego około 5 minut. Dłuższy czas parzenia nie wpływa negatywnie na jego smak, będzie on po prostu bardziej intensywny.

Jest 14 produktów.

Pokazano 1-14 z 14 pozycji

Aktywne filtry