Organic Japan Matcha Hisui Saszetka 1,5G

4,99 zł
Brutto

Herbata zielona matcha

Ilość
Nie ma wystarczającej ilości produktów w magazynie


 

Polityka bezpieczeństwa została ujęta w dokumencie polityka prywatności

 

Zasady dostawy zostały ujęte w dokumencie regulamin sklepu internetowego

 

Zasady zwrotu zostały ujęte w dokumencie regulamin sklepu internetowego

Sproszkowana zielona herbata najwyższej jakości używana w tradycyjnej ceremonii herbacianej - z racji swoich niezwykłych właściwości nazywana jest też królową wszystkich zielonych herbat. Herbata ta ma postać pudru o szmaragdowo-zielonym kolorze. 

Sposób przygotowania: (zamiast bambusowej miotełki proponujemy użycie małego, bateryjnego spieniacza do mleka)

Wsypać jedną saszetkę lub 0,5 łyżeczki proszku matcha (2 g) do miseczki, dodać 75 ml przegotowanej wody o temp. 80*C i ubijać bambusową miotełką (chasen) przez ok. 30 sek. Przed zmieszaniem z wodą warto przesiać proszek przez sitko. Przyrządzając matchę otrzymujemy piękny żywozielony napój z apetyczną pianką na powierzchni.

Warto wiedzieć:

Matchę produkuje się z najwyższej jakościowo herbaty zbieranej wiosną. Herbaciane krzewy przed zbiorami przykrywa się trzcinowymi matami rozciągniętymi na specjalnych konstrukcjach, chroniąc w ten sposób młode liście przed bezpośrednim dostępem promieni słonecznych. Zacienienie plantacji wynosi wtedy 90%. Dzięki zacienieniu zwiększa się ilość chlorofilu w herbacie, który  ulega przekształceniu się w katechinę. Katechiny to związki polifenolowe z grupy flawonoidów. W zielonej herbacie stwierdzamy 4 główne katechiny: epikatechinę (EC), epigalokatechinę (EGC), galusan epikatechiny (ECG) i galusan epigalokatechiny (EGCG). Związki te stanowią 25 - 30% suchej masy liścia herbaty. Są one bardzo silnymi przeciwutleniaczami (antyoksydantami). Stwierdzono, że np. EGCG jest 25 - 100 razy wydajniejszym antyoksydantem niż witaminy C i E. 

Stosunkowo długi czas spędzany w zacienieniu owocuje specyficznym smakiem umami (umami zwany jest piątym smakiem, odpowiedzialnym za wykrywania białka- aminokwasu - kwasu glutaminowego).

Pijąc matchę de facto spożywamy całe liście zielonej herbaty, w dodatku tej najwyższej jakości. Konsumując matchę dostarczamy do organizmu znacznie więcej składników odżywczych (aminokwasów, witamin, minerałów oraz błonnika) niż podczas picia zwykłego naparu z liści zielonej herbaty. W matchy znajduje się bardzo dużo antyoksydantów zwanych polifenolami (szczególnie ważnym jest EGCG, Galusan epigallokatechiny zwiększający produkcję limfocytów T, a tym samym zwiększających odporność). Jeden kubek Matchy jest równowartością 10 kubków zielonej herbaty. Dzięki temu herbata ma działanie stabilizujące nastrój, zmniejszające stres i niepokój. Matcha zawiera tak dużo kofeiny (teiny), że często nazywana jest „herbacianym espresso”. Picie zielonej herbaty pobudzająco, pozwala na zachowanie czujności umysłu na okres od 3 do 6 godzin po spożyciu tej herbaty.

435

Opis

Temperatura parzenia
80 st. C
Czas parzenia
30 sek.
Dostępność
w stałej ofercie

Komentarze

Napisz swoją opinię

Organic Japan Matcha Hisui Saszetka 1,5G

Herbata zielona matcha

Napisz swoją opinię